Culinair

Belgen staan bekend om hun bourgondische levensstijl. Bij De Wereld Is Klein willen we dat extra in de verf zetten door lekkere gerechten in beeld te brengen met de nadruk op lokale producten. Hier vind je alles terug over wat op dit moment hot in eigen streek is. Smakelijk!

West-Vlaamse gerookte heilbot - witte en zoete haring

Een echte delicatesse

West-Vlaamse gerookte heilbot - witte en zoete haring

Oorspronkelijk een goedkoop alternatief

Dankzij de IJslandvaarders werden in de jaren 70 de zwarte of Groenlandse heilbotten aan wal gebracht in de Vlaamse havens. Deze grote platvissen werden vers gebruikt als een goedkoop alternatief voor tarbot, of gerookt als alternatief voor gerookte zalm. Het roken van heilbot was en is echter niet wijd verspreid.

In eerste instantie was dit product goedkoop en bestemd voor de kleine man. Ondertussen is het product geëvolueerd naar een echte delicatesse, een groot contrast met het prille begin.

De haringscholen in de Noordzee zorgen sinds mensenheugenis voor vis op het bord van de kleine man. Omdat er in zo’n grote hoeveelheden vis gevangen werd, was er ook nood aan bewaarmethoden zoals pekelen en roken. Blue Ocean Seafood verwerkt reeds haring sinds 1885

Alle haring wordt meteen na de vangst diepgevroren, eenmaal in het bedrijf wordt hij ontdooid, licht gepekeld en gedroogd. De witte haring is nu verkoopsklaar. De zoete haring wacht nog een korte tijd in de rookkamer waar hij koud gerookt wordt.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Klokhof Loppem Opendoek Amateurtheater Vlaanderen