Kasteelhoeve Wange

Meest duurzame toeristische logies ter wereld

Kasteelhoeve Wange

Internationale Groene Sleutel Award 2017

Kasteelhoeve Wange kreeg uit handen van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts de Internationale Groene Sleutel Award. Bond Beter Leefmilieu, Toerisme Vlaanderen en de internationale Foundation for Environmental Education reiken deze award op Wereldtoerismedag uit aan de meest duurzame, internationale toeristische bestemming. Het Haagse seminariecentrum en gastenverblijf is al jaren een koploper in duurzaam ondernemerschap. Kasteelhoeve Wange sleept al voor de tweede keer op rij de begeerde award in de wacht. Het internationale label voor duurzaam toerisme ‘Groene Sleutel’ lanceerde in het voorjaar van 2017 voor de tweede keer een wereldwijde wedstrijd. 2600 accommodaties in 56 landen konden zich kandidaat stellen. Het gaat om hotels, attracties, vergaderlocaties, gastenkamers, vakantiewoningen, restaurants & campings. 28 ambitieuze accommodaties uit 12 verschillende landen gingen de uitdaging aan.

De deelnemers werden beoordeeld op hun partnerschappen en lokaal engagement. De inspanningen van Kasteelhoeve Wange om zijn historische rol in ere te herstellen sprongen bij de jury meteen in het oog. Vele kasteelhoeves waren decennia terug echte spilfiguren in de lokale economie. Zij steunden op de diensten van lokale leveranciers en leverden op hun beurt voedsel aan de omliggende bewoners. Kasteelhoeve Wange slaagde er in dit lokale, hechte netwerk in ere te herstellen. Het project ‘duurzame keuken’ levert het cateringaanbod voor gasten. Lokale boeren telen nu opnieuw de groenten op het omliggende land. Een lokale imker oogst zijn honing op zijn domein. Dubbeldoelkoeien - zeldzame koeien die zowel vlees als melk leveren - staan op de weilanden te grazen. Zij leveren unieke streekproducten die dan weer in samenwerking met andere leveranciers aan de man worden gebracht. Andere producten koopt de kasteelhoeve exclusief bij lokale leveranciers aan. De jury was tot slot ook onder de indruk van de verregaande inspanningen om 12 hectaren omliggende grond als natuurreservaat en recreatiegebied te bestemmen, in samenwerking met partners als Natuurpunt, lokale overheden en landbouwers.

De VN riep 2017 uit tot ‘Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme’. De VN hameren op het promoten van duurzaam toerisme om de recent geformuleerde ‘Doelstellingen voor Duurzame Ontwikkeling’ (Sustainable Development Goals) rond duurzame consumptie en duurzame economische groei te kunnen verwezenlijken. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts zet via Toerisme Vlaanderen mee zijn schouders onder die internationale duurzame doelstellingen. De uitreiking van de Internationale Green Key Award is dan ook de uitgelezen kans om onze Vlaamse toeristische sector met zijn internationale, duurzame ambities en lokaal engagement in de schijnwerper te stellen. “Kasteelhoeve Wange is een fantastische ambassadeur voor toeristisch Vlaanderen. Ons toerisme onderscheidt zich op de wereldmarkt van de concurrentie met kwaliteit en authenticiteit. De Kasteelhoeve vertegenwoordigt dan ook het beste en mooiste van wat we in Vlaanderen te bieden hebben”, benadrukt minister Weyts.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Informatie over Vlaamse Brouwers en hun bieren Partner in projecten en communicatie