Beernem - De Kooldreef

Poëzieproject

Beernem - De Kooldreef

Twee dichters, een dreef en een dorp

Tot 8 oktober 2017, brengt vzw Màrmelade poëzie in de Beernemse Kooldreef. Van dit literatuurproject van twee jonge culturele wolvinnen maken ze een installatie met kijkkastjes. De gedichten kijken, net als de bomen, uit over het dorp. De lezer is wandelaar, kijker en toehoorder. De zuurstof en de schaduw van het loof begeleiden hem op zijn ontdekking van dreef en omgeving.

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse werden gegrepen door het prachtige uitzicht van de Kooldreef in Beernem. Aan het begin van de dreef wordt de blik van de toevallige passant naar een onbereikbaar kasteel in de verte gezogen. Dit geeft de locatie een historisch-mysterieus karakter dat de verbeelding van de beide dichters prikkelde. Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor Màrmelade. Als uitgangspunt nemen ze het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernemen ze in de gedichten, geluidsfragmenten en illustraties een tocht door Beernem. Zo dringen ze een voor hen nog gesloten wereld vol intrigerende tegenstellingen binnen en laten ze de inwoners met vreemde ogen naar zichzelf kijken.

De Kooldreef als plek weerspiegelt de thematiek van het kijken: ze is een stuk van de openbare ruimte, maar tegelijkertijd heeft ze een gesloten karakter doordat ze visueel afgesloten is van de dorpskern. Door het spel van licht en schaduw, krijgt de dreef een romantisch karakter, dat zowel het thema als het poëtisch aspect uitstekend tot hun recht doet komen. Door de installatie in de Kooldreef te plaatsen, willen de dichters de inwoners als personages bekijken en kunnen de inwoners zichzelf en hun omgeving in deze poëtische schetsen door het oog van een buitenstaander weerspiegeld zien. Voor fietstoeristen en wandelaars is deze installatie een uitgelezen mogelijkheid om in een dorp waar je vooral langskomt, ook eens binnen te kijken.

VAN DE BOOM NAAR HET KASTJE

Vzw Màrmelade maakte voor deze installatie 17 kijkkastjes die de stiekeme blik van een buitenstaander op iets wat hem eigenlijk niet aanbelangt maar wat hij toch graag gezien wil hebben symboliseren. Charlotte Van den Broeck ondersteunt haar gedichten met audio, Lies Van Gasse met illustraties om zo tot een meer zintuiglijke beleving van de teksten en de plek te komen.

POËZIEWANDELING:

Op 27 augustus bent u uitgenodigd voor een poëziewandeling. Ze starten in de Kooldreef bij de poëzie-installatie om vervolgens verder te wandelen naar het kasteeldomein van dhr Philippe van Pottelsberghe de la Potterie, waar dichteressen Lies Van Gasse en Charlotte Van den Broeck de wandelaar trakteren op een performance. Het prachtige kasteeldomein is doorgaans niet toegankelijk en wordt speciaal voor de Ooghoek wandeling opengesteld. Als afsluiter kan nagepraat worden aan de bar in de remise waar ook de poëziebundel Ooghoek te verkrijgen is.

Zondag 27 augustus 2017

· Start wandeling: begin van de Kooldreef, Lattenklieversstraat, Sint-Joris

· € 10 per volwassen deelnemer

· 4 groepen van 15 deelnemers

· Startuur: 14u / 14u30 / 15u / 15u30

· De wandeling is minder dan 2 km

Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Tags

Contacteer ons

Heb je een tip, opmerking of wil je gewoon iets kwijt?

Contacteer ons

Volg DWIK overal

Werp een unieke blik achter de schermen en volg de laatste ontwikkelingen op de voet.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Zelf in de kijker staan?

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandige activiteit en droom je van een eigen publi-reportage?
DWIK helpt je graag!

Mail ons
Klokhof Loppem Opendoek Amateurtheater Vlaanderen